100331

Hej! Ursäkta den tvivelaktiga uppdateringen, men ibland kommer man inte för sig bara...

Slänger upp en snabb sammanfattning av veckorna som gått:

23-28 Mars
Tisdag: Hoppning (Gympa-stång, 10kg)
Onsdag: Utskrittning + nya skor (Gympa-stång, 10kg)
Torsdag: Utskrittning + dressyrjobb, mycket förvänd galopp och skänkelvikningar (Min födelsedag!
Fredag: Utskrittning + joggning + vårens första bad!
Det var också denna dag som Rossmore bestämde sig för att halvt galoppera över mig och trampa mig på båda hälarna vilket resulterade i att Andreas red lör + sön
Lördag: Andreas hoppade
Söndag: Andreas arbetade lätt i s, t och g.

29-31 Mars
Måndag:
Utskrittning
Tisdag: Skulle egentligen bara ridit fram med hoppgruppen men det slutade med att vi hoppade hela passet ändå. Han var så himla fin och pigg! Hoppade hus och var allmänt på hugget. Fick ett "nyttigt" stopp som fick honom att skärpa sig lite.
Onsdag: Jäääättelång uteskrittning i spöregn, Rossan kände sig som hemma!

Nu taggar vi inför 1.20 i Lillhagen på söndag! Ska dra igång på Gerda så fort foten blir normal igen...

HERÅ!




100322

Hejsan!

Ber om ursäkt för uppdateringen men ja, man kan inte alltid vara på topp. Eller faktum är att jag har varit på topp, fast utanför bloggen. 

Fredagen fick både Rossan och Knacket ridas med bommar. Lade ut fem travbommar (1.10 avstånd) på ena halvan av volten och en bom på andra sidan av volten. Galopperade över den ensamma bommen, bröt av ganska nära travbommarna och fattade ny galopp strax efter.
    För Rossmore är denna övning väldigt nyttig, då han tvingas bjuda i avbrottet för att kunna ta sig över bommarna. Trots hans lilla trav blev han väldigt luftig och bärig över bommarna, kul! Problemen uppstod i högervarvet då han bara vräkte ut sin mage och jag försökte som vanligt lösa detta genom att förböja i halsen. Detta blev jättesvårt med alla bommar och galoppen blev lång och vinglig. Louise kom in och hjälpte mig en stund och jag fick tänka på att rida med skänklarna istället för med händerna. Jag vet att det är basic, absolut, och jag vet ju om det, men det är lätt att kompensera en döv mage med handen. Det blev väldigt bra mot slutet iallafall!
   Knacket var väldigt fin han med, men jag fick rida lite varannat helvarv i trav då han självmant studsade iväg efter travbommarna, men som man brukar säga; variation förnöjer! Och då han inte kunde förutsäga om vi skulle galoppera eller inte fick han fokusera lite mer på mig och inte bara köra sitt egna race. Ett annat litet lustigt problem med Knacket är att han blir som tokig om det sitter en duva ivägen när man rider. Han bockar och försöker trampa på dem med framhovarna, lite distraherande, milt sagt!

Lördagen vilade Knacket och Rossmore skrittade ut en ganska kort runda, hade väldigt bråttom iväg till en födelsedagsmiddag. Var inte heller på topp efter fredagens togafest vilken slutade med en milslång promenad hem från staffanstorp...

Söndag hade Andreas kommit hem och gav mig massor med vingummin som tack för hjälpen, uppskattas! Rossmore blev för första gången tömkörd av Bertil vilket var väldigt roligt att se! Det som syntes mest var hans snedhet (lång högersida) och att han har lite svårt för "jämt tryck". Antingen är han jättemarkbunden och trög eller så får han panik för att man säger åt honom och han flänger mest runt. Svårt att hitta den där stadiga och ärliga bjudningen.

Idag (måndag) fick R jogga runt i båda varven, låg och rund. Han var verkligen jättefin, kändes inte så sned och hängde inte alls i handen. Fin häst! Tog ett varv i varje galopp också, busgalopp!

Min träning var det inte mycket med i helgen men idag var jag minsann på Gerda och tog ett gympastång-pass! 10 kg och knäna gjorde ondare än någonsin trots helgens vila. Skitknän! Ska boka en tid på citykliniken till lovet, så får vi se om de säger nåt intressant.
   Nu ska jag ta tag i de sista läxorna och sen sova. Imorgon är det föreläsning om alkohol, haha, kan behövas sedan i fredags!

Haj.


Royne-clinic, jättehopp!


100319

Det kändes inte helt fel med en ledig dag kan jag ta och tala om!
Gick och lade mig tidigt igår bara för att vakna med världens knävärk... Blir så trött. Har haft problem med knäna innan utan att någon har kunnat ge mig någon bra diagnos och de brukar bli betydligt värre när jag tränar hårt, dubbelpassen igår var kanske inte så intelligent. Har förmodligen "rivstartat" lite med träningen, vilket förvisso är dumt men annars blir det inget av det ju!

Åkte och hämtade släpet på morgonen vilket hade fått ett nytt däck. Tror att det var minst 4 stycken som panikslaget upplyste oss om punkteringen när vi var på Torns, haha... Nåja, åtgärdat!
   Tillbaks i Lund sov jag 3 timmar innan jag åkte till skolan för utvecklingssamtal. Det var som vanligt oerhört givande och förlösande. Eller, kanske inte.
   Åkte och gympade, vanlig gympa utan stång. Fick jogga sjukt långsamt i uppvärmningen för att inte dö av knäna och det var så fruktansvärt frustrerande! Kul att bli varvad av 65+:are... Nej okej, så illa var det väl inte men vill man ge allt är det surt när kroppen inte är med på noterna. Svettades iallfall i vanlig ordning som en maratonlöpare och cyklade sen till stallet.
  
Rossmore fick skritta ut med sin vän Nasse och han var jättesnäll och frustade massor! Så skönt när han är sådär tillfreds och inte bara grinar, vilket han gärna gör annars. Märktes att två dagar med hoppning var lite väl jobbigt, han stod nästan och somnade i stallgången, även om han absolute inte ville erkänna det och protesterade med jämna mellanrum med vilda frambenssparkar. Hatar när han skrapar sådär maniskt, man blir tokig.

Tar också hand om Andreas häst Knacket några dagar. En häst med hög arbetsmoral som tyvärr har kroppen emot sig lite. Inte bara är han ungefär 100 meter lång utan han har också varit halt till och från under en ganska lång period. Red hur som helst i 20-30 minuter på åttvolt och serpentiner, bara lite roligt och lätt för att få honom mjuk i båda sidorna. Hoppas att det märks lite resultat imorgon, han behöver liksom "böjas loss" en dag innan han känns riktigt fin. Han travar väldigt trevligt och det är kul som omväxling mot Rossmores lite mer töltaktika variant.

Enough. Kram!


Tjo!


100317

Phew vilka intensiva dagar det har varit! Har känt mig lite (läs: mycket) labil och sjukligt stressad med ett engelskprov och ett psykologiprov hängandes över mig. Nu är de iallafall båda avklarade!

Hann, som sagt, inte med någon träning på gerdahallen varken måndag eller tisdag. Det var inte genomförbart med mängden plugg. Däremot fick Rossan busa med Baloo i ridhuset på måndagen och det tyckte han som vanligt var jätteroligt.
På tisdagen vart det dags för hoppträning. Vår ordinarie hopptränare Bertil är på skidresa så min dressyrtränare Louise (som också tävlat en hel del hoppning samt tränade mig i hoppning på ponny) fick agera stand-in. Som så många andra gånger satte skolstressen en spärr i huvudet på mig och det gick inte alls särskilt bra. När allt annat i livet känns tungt gör ofta ridningen det också. Som tur var förstod Louise läget och vi "lekte" ganska mycket utan alltför mycket press.
   Rossmore kändes tröttare än på länge, vilket känns sjukt trist då jag verkligen trott att fodret gjort skillnad, och han har blivit lite kass i magen igen... Nåja, passet var inte jättedåligt men definitivt inte att av våra bästa.
   Vi red fram på en volt med bommar på varsin sida, två ryttare samtidigt. De övriga skulle räkna galoppsprången högt och målet var att ha lika många på var sida om bommarna. Visst är det nyttigt, men att de andra skulle stå och skrika ut galoppsprången var mest förvirrande. Jag räknar helst själv. Efter detta travhoppade vi ett kryss några gånger och R var loj som vanligt, han blir alltid det på små hinder den lilla latmasken.
   Efter detta hoppade vi en liten bana med 3 små hinder, snäva svängar, en grind och en stor oxer. Eller ja, stor och stor. 1.10 kanske. 

Idag, tisdag, åkte vi med väldigt kort varsel till Staffanstorp och deras lilla, lilla ridhus för att Louise skulle hålla en clinic. Nervös som jag var blev jag väldigt nöjd när ingen dök upp och vi fick ha hoppträning tillsammans med 6 pyttesmå ponnyer. Rossmore var mer än exalterad när han fick se dem, jag undrar om han ens förstår att de är hästar...
   Vi red fram på en åttvolt och mitt på red man rakt emot spegeln med hästen ställd åt det varv man kom ur. Poängen var att kroppen skulle vara rak, bjudningen jämn och att inga bakdelar skulle vingla loss. Vilket Rossmores gjorde till vänster nåt i så in i bängen. Löste detta genom att lyfta upp nacken för lite bättre bjudning samtidigt som jag ledde framdelen till vänster. Framdelen ska ju alltid rättas efter bakdelen. Försökte också tänka på att inte få tvärning då det inte är lösningen. 
   Rossmore kändes ganska fin om än lite tung och stark. Loj på småhinderna men riktigt fin när vi kom upp i höjderna (1.10, 1.20). Hoppade några konstiga plank utan stöd, en serie med 2-1-1 galoppsprång, tight som fän för min jättehäst och långt för miniatyrponnyerna, och en oxer på slutet. Avslutade på ett räcke ur en ganska snäv sväng där jag faktiskt red jättebra och hade honom uppe och framme hela vägen.
   

Min egna träning bestod av ett gympa med stång-pass efter skolan vid tre-tiden, 10kg, samt ett pass på kvällen vid nio, 10kg. Bra jobb men kände både i knäna och i vadmusklerna att det vart lite tungt 2:a passet...

Bra dag helt enkelt! Hare kanin (höhö)
  

100316

Hejsan. Känner inte riktigt för att uppdatera idag. Den där skolan tar död på mig. Imorgon blir det skärpning (och träning)!

100315

Hej!

Blev ingen träning imorse då jag försov mig, kommer inte ens ihåg att klockan ringde... Har varit så fruktansvärt trött sedan jag började gymnasiet (dvs för 1.5 år sedan...) och jag vet icke vad jag ska göra åt det. Hur kul är det att behöva släpa sig upp ur sängen efter 9 timmar sömn? Det ska ju räcka kan man tycka...
   Hade då istället tänkt träna nu i eftermiddag men när jag kom dit var det så fullt i salen att man inte kunde röra sig, bara att vända på klacken och åka hem för att inse att plugget ändå fick prioriteras. Har prov både imorgon och på onsdag så jag får köra dubbelpass på onsdag eftermiddag och torsdag istället (på torsdag är vi dessutom lediga, så inga ursäkter godtas!).

Rossmore ska busa i ridhuset med Baloo. Med tanke på att hästarna på LCR inte delar hage med någon får de nästan aldrig kontakt med andra hästar så jag tror stenhårt på att han ska få leka och prata med en annan häst minst en gång i veckan. Dessutom får han vila ryggen lite.
Normalt brukar jag och Hanna sitsträna på måndagar också, men i och med plugget samt Hannas nattjobb får det vara denna vecka.

Ska som sagt skriva in vårt "rutinschema" men nu hägrar engelska verb och Freuds teorier, tjoho!

Ha det fint!


Rossmore..?

100314 (igen)

Och då var även denna söndag till ända.

Stack iväg där vid tvåtiden och körde ett stångpass på Gerdahallen. Jag tror verkligen att det är guld värt för ridningen om man kompletterar med styrke- och konditionsträning. Tog 10kg idag, hoppas kunna gå upp till 12kg snart (nej, det är kanske inte så imponerande, men jag har precis börjat!). Ska bara försöka skärpa mig med maten också, det börjar bli alldeles för mycket skräp, godis etc. Har åtmindstone börjat skriva matdagbok, vilket förvisso ger lite ångest, vilket jag tror kan hjälpa mig få en lite bättre "översikt".

Rossmore hade egentligen planer på att trimma i ridhuset, eftersom att han bara gick en klass igår, men min vän Hanna och det fina vädret lockade istället med oss på en uteritt.
   Jag har alltid gramantygel när jag skrittar/rider ut eftersom att Rossmore helt plötsligt kan få för sig att överge sin annars lobotomerade livsstil och flippa ut om han ser en buss, ett träd, en fågel, ett grässtrå i rörelse... Ja, när man minst anar det helt enkelt. Tyvärr har gramanen den effekten att han hänger sig som ett aber på bettet och är helt omöjlig att jobba ordentligt. Dilemma.
   Tror hur som helst att en uteritt var nyttig, det är skönt för dem att komma ut nu när vintern hållt oss innomhus så jivvla länge i år.

Tänkte skriva om vårt veckoschema imorgon. Kanske till och med gör det efter gympan på morgonen imorgon, har nämligen sovmorgon vilket är guld om man vill hinna träna innan skolan!

Hej på er!



Ge mig sommar!


100314

Hejsan!

Som de flesta förstod var gårdagens inlägg det första på länge. Bloggen har tidigare varit, ja, en alldeles vanlig blogg utan speciellt fokus på just träning/tävling. Så det tjänar inte mycket till att bläddra bakåt i arkivet om du vill veta mer om mig och Rossmore. Just därför tänkte jag skriva en liten "presentation", om man nu får använda så stora ord till något så enkelt.

Jag, Sara Hansson, började på ridskola som så många andra. På Lunds Civilia RF rantade jag runt på glada ponnysar i många år tills det började bli tal om egen häst.
   Först fick jag under ett års tid rida Blixten, en 20-årig dressyrponny, långt ute på landet för att visa att jag faktiskt kunde ta lite ansvar och hur pubertal jag än må varit så tog jag mig dit i snöstorm, regnstorm, storm och alla andra liknande väderlekar som hör skåne till. 
  När Donja, född 2002, kom till ridskolan 2006 (då var jag 13 år)  och blev "min" hopponny i hoppgruppen dröjde det inte länge innan vi köpte henne. Donja var svart, 145.5 cm hög och världens charmigaste New Forest-ponny. Visst hade hon inte all kapacitet i världen men hon var snäll och ganska snygg och gick med på det mesta. Donja tog sig till LB i både dressyr och hoppning innan jag kände att jag blivit för lång och att det var för mycket begärt att hon skulle tävla högre klasser. Donja gav mig världens roligaste ponnytid men även om det gjorde ont att sälja henne var det helt rätt beslut.
   Nu bor Donja så vitt jag vet nära Hallandsåsen hos en liten flicka och betar i stora gröna hagar sedan sommaren 2008.



Pol's Donja, Marits Mistique - Kantjes Fidelity


Rossmore, född 2000, hittade jag på Karupslund, ett försäljningsstall som främst importerar från Tyskland, där Rossmore hamnat efter att han skeppats från Irland. Innan jag köpte honom hade Rossmore gått upp till 1.20 och man kan säga att det var ett ganska stort steg från 145.5 cm till 168 cm! Det fina med Rossan är att han må vara hög men han är inte särskilt lång, vilket ju är att föredra.
   Under de 1.5 åren jag haft honom har vi startat 1.10 och 1.20 med några fina 0:or. Vårt största problem har varit Rossmores bjudning och arbetsmoral, för vad kan man göra med god teknik om hästen inte vill hoppa? Hans relativt stora kropp och långa ben gör allting lite svårare och tyngre men på senaste tid, vill jag iallafall tro, har vi fått ett slags genombrott.
   Jag har alltid levt efter filosofin "Krafft Grund eller havre" och aldrig riktigt gillat müsli och andra "mixade" fodertyper. Men sedan vi bytt till Lympos Bas har man kunnat se en märkbar förändring i Rossmores temperament och välmående. Ni ryttare vet vad jag menar, man kan ju se om häsen mår bra i hullet, pälsen etc. Alltså; tummen upp för Lympos Bas!
   LCR är inte en optimal anläggning och vi har väldigt begränsat hagutrymme. Att Rossmore river staket och äter upp andra hästar har lett till ett utegångsförbud, hur illa det än låter. Därför försöker jag att rida ut så mycket som möjligt samt släppa honom i stora ridhuset med kompisen Baloo.


Rossmore HDC, Harlekuin du Carel - Gael Force

Nu blev det väldigt mycket. Men det kommer mer, fast lite portionerat kanske. Hehe.

Ska iväg och träna mig själv nu innan stallet. Skriver mer ikväll!

HEJ.


514:e gången gillt?

Jaha, så är man på't igen. Får väl se hur det går denhär gången!

Idag var det fan ta mig vår på g, men självklart drog molnen in på eftermiddagen och det började regna. Good work.
Vi var iallafall på Torns RF och hoppade en 1.10 klass, och OJ vilken stolt mami jag var. Vi fick ett litet pet på andra hindret, men vad gör det när han kändes som en stjärna resten av banan!? Känns som att vi fått en jävligt bra start på den här säsongen och för första gången på länge känns det väldigt väldigt roligt att rida. Det enda jag har att klaga på var knopparna, fyfan vad de såg ut. Men övning ger färdighet (det gör kanske en kam och hälften så mycket man också...)!

Ska nog avsluta dagen i min ensamhet, halvsovandes framför tv:n. För sånt tycker jag är kul.

HEJDÅ.